Digital

Digital

Nieuws

Even 2000 pagina's overtypen

“Het was een monsterklus, maar het is snel geklaard.” Dat zegt de Deventer historicus Coen van Galen over zijn project, het digitaliseren van de slavernijregisters van Suriname uit de periode 1826 - 1863. Concreet gaat het over de slavenregisters van het Nationaal Archief Suriname, waarin bijna alle slaven in Suriname tussen 1826 en de afschaffing in 1863 zijn opgenomen.

Van Galen: “Het is veel sneller gegaan dan ik had gedacht! We hadden gerekend er zeker een half jaar mee bezig te zijn, maar we zijn amper drie maanden verder en alle documenten zijn inmiddels digitaal gemaakt.”

De snelle afronding van het project is te danken aan de enorme hoeveelheid vrijwilligers: meer dan 500 mensen hielpen mee. Sommige gingen dag en nacht door en hebben meer dan 2000 pagina’s tekst overgetypt.

De precies vastgelegde gegevens, te beschouwen als big data, kunnen het historisch onderzoek vooruithelpen.

De vrijwilligers deden ook schokkende ontdekkingen: “Het meest schokkend zijn de soms volstrekt willekeurige namen die men gaf aan de slaaf gemaakten. Zo werden ze ‘Monkey’, ‘Amourette’, ‘Koffie’, of ‘Bonaparte’ genoemd. Namen die je aan je kinderen nooit zou geven. Het laat zien hoe weinig de slaaf gemaakten voorstelden in de ogen van de eigenaren.”

Bron: RTV Oost oktober 2017