Digital

Digital

Nieuws

Leiders van Europa babbelen over digitalisering

Een aantal Europese regeringsleiders woonde onlangs een ‘Digitale Top’ bij in Tallinn, Estland. Ze voerden een discussie over de vraag of Europa klaar is voor de digitale revolutie diel wereldwijd al geruime tijd aan de gang is en die de wereld radicaal verandert.

Europa loopt volgens onderzoek op een aantal digitale vlakken achter op landen in de rest van de wereld. Zo komt geen enkele van de zeven grootste IT-bedrijven uit Europa en geldt maar één op de vijf Europese bedrijven als ‘sterk gedigitaliseerd’. Ook is de helft van de Europese bedrijven ooit getroffen door een cyberaanval.

Estland is in Europa een digitale voorloper. Vandaar dat de bijeenkomst in dat land plaatsvond. De premier van Estland: “Als we het goed doen, kunnen we veel winnen bij de digitale manier van leven.” Estland heeft overal snel internet en kent intern enorm vrij dataverkeer.

Een digitale achterloper is Frankrijk. Het is niet voor niets dat uit dat land het voorstel komt om internetgiganten als Apple en Google te belasten in elk Europees land waar ze winst maken, zelfs daar waar ze niet fysiek aanwezig zijn.

De premier van Ierland over dat voorstel, fijntjes: “We hebben geen Europese Google, geen Europese Facebook en het is niet met hogere belastingen en meer regulering dat we zulke bedrijven zullen krijgen.”

Bron: Dutch IT Channel oktober 2017