Digital

Digital

Nieuws

Ook CIO moet veranderen door digitalisering

De hoogste IT-bazen bij grote organisaties, CIO’s of Chief Information Officers, dachten buiten schot te blijven. Maar ook zij zijn het haasje: digitalisering verandert hun rol en dus hun leven. Dat schrijft Executive People.

De verwachting voor 2018 is letterlijk: “De rol van de CIO verschuift van het ‘delivery executive’ naar business executive, en van het controleren van kosten en technische processen naar het drijven van omzet en inzetten van data.”

Met andere woorden. Kon de CIO tot op heden redelijk passief wachten tot er eisen en wensen van zijn collega’s kwamen, vanaf 2018 is dat anders. Dan moet de CIO actief meewerken aan het behalen van de doelen van zijn organisatie. Voor bedrijven: meer omzet en klanten binnenhalen. Voor overheden: zorgen voor een efficiënte bedrijfsvoering en dienstverlening.

De CIO zal de hoofdrol spelen bij het innoveren van de organisatie en het ontwikkelen van talent.

Of het allemaal waar is, weten we niet, want Executive People baseert zich op een onderzoek van Gartner, en dus blijft het allemaal nogal ‘hoog over’ en ‘wereldwijd’. Ook een woordvoerder van Gartner wordt geciteerd: “Delivery blijft een onderdeel van de baan, maar de nadruk komt meer te liggen op het realiseren van een breder reeks bedrijfsdoelstellingen.”

“Lust u nog peultjes?” zou Huizinga jr zeggen.

Bron: Executive people oktober 2017