Digital

Digital

Nieuws

Openbaar bestuur weet aantal datalekken te verdubbelen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt het (en dan klopt het): het aantal datalekken in het openbaar bestuur zal in 2017 verdubbelen. Tot juli 2017 kwamen al 940 datalekken aan het licht, terwijl de teller voor heel 2016 stokte 825.

Nader onderzoek van Digitaal bestuur wijst uit dat een gemeente gemiddeld ruim 32 uur per jaar besteedt aan het melden en afhandelen van datalekken. Dat kost de gemeentschap in totaal bijna vijf miljoen euro.

Het datalek dat zich het vaakst voordoet: persoonlijke gegevens worden aan een verkeerde ontvanger gestuurd. Verder worden gegevens vaak per ongeluk gepubliceerd op de website of raken USB-sticks of papieren met gegevens buiten het gemeentehuis zoek. Slechts een bescheiden vijf procent van de lekken is veroorzaakt door een hacker.

Vooral grote gemeenten hebben veel tijd nodig om een datalek te dichten. Nijmegen, Delft en Helmond gaven aan meerdere weken met een datalek bezig te zijn geweest. De gemeente Enschede investeerde 200 uren in het onschadelijk maken van een mail met één verkeerde bijlage.

Bron: Digitaal bestuur september 2017