Digital

Digital

Nieuws

Mobiele beveiliging overheid magertjes

Veel mensen in professionele organisaties doen de hele dag niets anders dan mobiele apparaten (smartphones, laptops en tablets) gebruiken. Ook mensen in overheidsdienst doen dat. Helaas is het met de beveiliging van zulke apparaten bedroevend gesteld. Terwijl ze worden gebruikt voor allerlei gevoelige informatie. Dat concludeert Mobilelron, leverancier van mobiele beveiliging, op basis van eigen onderzoek.

Slechts 63 procent van overheidsorganisaties werkt met beveiligingsprotocollen voor mobiele apparaten. Iets minder dan de gezondheidszorg (64 procent) en de financiële dienstverlening (66 procent). Elke organisatie loopt beveiligingsrisico’s als de medewerkers zich niet houden aan de beveiligingsprotocollen en als het beveiligingsbeleid niet op alle apparaten wordt toegepast.

De praktijk? Medewerkers maken onregelmatig verbinding met het bedrijfsnetwerk en blijven zo verstoken van beveiligingsupdates. Het percentage overheden dat updates van het besturingssysteem inclusief beveiliging afdwingt ligt op 11 procent. Dat is overigens nog iets hoger dan het wereldwijde percentage (9 procent). Daarnaast hebben mensen de neiging elke leuke app die ze zien te downloaden op hun apparaat. Zo halen ze vaak ‘rooting-tools’ binnen die kwaadwilligen de mogelijkheid bieden het apparaat volledig over te nemen. “De toename van het aantal aangetaste toestellen is een zorgwekkende ontwikkeling,” schrijft Mobilelron.

Ook raken veel toestellen vermist.

Bron: Digitaal bestuur september 2017