Digital

Digital

Nieuws

Digitale samenleving verweest Belg

Een onderzoek van een aantal Belgische organisaties wijst uit: liefst twintig procent van de Belgen voelt zich verloren in de digitale samenleving. Dat maakt het leven voor hen tot een stressvolle bezigheid. “In onze snel digitaliserende samenleving dreigt voor deze groep de uitsluiting,” zeggen de onderzoekers. Dat schrijft Knack.

Sowieso is er sprake van een tweedeling in de Belgische maatschappij. Meer dan de helft van de Belgen wil zo veel mogelijk online kunnen regelen, een derde vindt al dat digitale gedoe juist welletjes. Zij verlangen terug naar het papieren tijdperk.

De overheid stelt weliswaar dat digitaal “de nieuwe standaard” moet worden bij haar dienstverlening, maar die werkelijkheid is nog ver weg: Belgen zelf blijven opvallend gehecht aan fysieke contacten voor overheidszaken. Loketje hier, deelgemeentekantoortje daar. Meer dan de helft van de ondervraagden doet zelden digitaal zaken met de overheid, zelfs het aantal online belastingaangiftes stijgt maar langzaam.

Overigens zijn Belgen niet per definitie ONdigitaal. Een ruime meerderheid bankiert bijvoorbeeld volledig digitaal. Ze maken zich wel wat zorgen over de veiligheid. Nog meer zorgen maken ze zich, als ze werken, over de toekomstbestendigheid van hun baan. Ook die zou weleens op het spel kunnen staan door de digitalisering.

Het advies van de onderzoekers: “Zolang niet iedereen mee is of kan met de digitale revolutie, is het belangrijk om in voldoende alternatieven te voorzien.” Zodat de digitalisering niet al te snel hoeft te gaan.

Bron: Knack september 2017