Digital

Digital

Nieuws

ProRail digitaliseert en visualiseert

ProRail, beheerder van het Nederlandse spoor, is voortdurend bezig met digitale vernieuwing. De laatste actie: een opdracht aan het bedrijf Qlik om het spoorwegnet van Nederland visueel inzichtelijk maken. Dat moet ertoe leiden dat sneller slimmere beslissingen kunnen worden genomen met betrekking tot bezetting, bijsturing en onderhoud. Ook levert het een bijdrage aan transparante communicatie over de prestaties van ProRail naar de reiziger en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Qlik is leverancier van het pakket GeoAnalytics dat kan worden gebruikt voor locatiegebaseerde analyses en visualisaties. Aanschaf van het pakket alleen was niet voldoende voor ProRail: het bedrijf heeft last van ‘gefragmenteerde data’, dat wil zeggen dat gegevens over het spoor in veel verschillende systemen zijn opgeslagen. De onderhoudsdata bijvoorbeeld zijn in een ander formaat op een andere plek opgeslagen dan gegevens over de personeelsbezetting. Dat is niet een, twee, drie opgelost, maar met Qlik worden de gegevensbronnen geïntegreerd zodat alles “voor het management nu op één plek visueel inzichtelijk is”.

Het Amerikaanse Qlik werkt wereldwijd in 24 landen en heeft een personeelsbestand van ongeveer tweeduizend mensen. Het zegt 36.000 klanten in 100 landen te hebben.

Bron: Computable september 2017