Digital

Digital

Nieuws

Een leven lang leren veranderen en vooral geen softwarestudent worden

De ‘denktank’ Singularity University organiseerde onlangs zijn jaarlijkse meeting in San Francisco. Niet een SharePointcursusje voor twaalf man, maar een bijeenkomst met een opkomst van ruim 1600 ondernemers, bestuurders en managers van grote bedrijven.

Als zoveel toppers bij elkaar komen, wordt er veel gepraat over de problemen in de wereld. Door hen uiteraard ‘uitdagingen;’ genoemd. Het Financieele Dagblad schrijft dat de deelnemers het over één ding roerend eens waren: “de grootste maatschappelijke verschuiving zit in de aard van het werk en in de totale werkgelegenheid.”

Sommige landen krijgen nog veel voor de kiezen. In Amerika bijvoorbeeld staat de digitalisering van het bankwezen nog in de kinderschoenen. Als die eenmaal doorzet, krijg je een golf van sluitingen van bankkantoren (a la Europa) met bijbehorend banenverlies.

Er ontstaan nieuwe beroepen, maar soms zijn die geen lang leven beschoren. Een deelnemer: “We kunnen nu iedereen leren software te schrijven, maar over tien jaar heb je daar geen mensen meer voor nodig, dan doen machines dat.”

Wat kan een mens doen?
Zich voorbereiden op een leven lang veranderen en een leven lang leren.

Bron: Financieel Dagblad augustus 2017