Digital

Digital

Nieuws

De inkoper geautomatiseerd

De site voor inkopers met de interessante url Inkopers-café.nl stelt zich een vraag: “Hoe lang duurt het voordat de inkoper wordt ingeruild voor een stuk software?”

Uit onderzoek is gebleken dat digitalisering maar traag doordringt in de inkoopsector. Inkopers-café.nl denkt dat hier “de wet van de remmende voorsprong” geldt. De inkoopsector is volop in verandering en zal veel andere sectoren digitaal voorbijstreven.

Zijn daar voortekenen van dan?
Ja! Er is volop slimme software beschikbaar die allerlei inkoopzaken van mensen kan overnemen. Er zijn bijvoorbeeld al apps die de wereldhandel in de gaten houden en vaststellen wat het juiste moment is om ruwe koffiebonen of kratten cola in te kopen.
Er zijn zelflerende veilingsysteem die de juiste leveranciers voor een aanbesteding kunnen uitnodigen.

Een bedrijf als Coca-cola gebruikt al jaren slimme algoritmes voor de inkoop van advertentieplekken. Niet de inkoper, maar de digitale assistente (een app) van Lufthansa zoekt in vele ERP-systemen tegelijk en vindt altijd de juiste leverancier voor een product of onderdeel.

“Kortom, nu al kunnen we stellen dat technologie slimmer is dan menig inkoper,” zegt Inkopers-café.nl. ”Of wat genuanceerder, slimme software is in staat veel sneller de juiste analyses te maken voor de beste beslissingen.”

Maar maakt u niet ongerust, inkopers aller landen, stelt de site: inkopen wordt alleen maar leuker en software en inkoper kúnnen de beste maatjes worden. Het is weinig geruststellend voor de inkoper die van zijn baan houdt.

Bron: Inkopers-café.nl augustus 2017