Digital

Digital

Nieuws

Top van bedrijf én medewerkers houden digitalisering tegen

Het Financieele Dagblad en Vlerick Business School deden een onderzoek onder de chief information officers (CIO’s) van de 200 grootste Nederlandse bedrijven. Onder meer over digitalisering. En trokken wat algemene conclusies. “Energiebedrijven lopen voorop bij digitalisering.” Bijvoorbeeld. En “personeelsafdelingen weten zich geen raad met de digitale transformatie en het inzetten van nieuwe technologieën in de bedrijfsvoering”.

Een woordvoerder van het onderzoeksteam tegen nu.nl: “In de ogen van CIO’s, die eindverantwoordelijk zijn voor digitale transformatie, is er sprake van een dramatische situatie. Ze kunnen niet snel genoeg de juiste mensen vinden om de transformatie uit te voeren.”

Bedrijven automatiseren steeds meer processen, maar de cultuur verandert nauwelijks en de mens blijft achter. CIO’s wijten dat aan “oude ingesleten bedrijfsculturen”. Ook is de steun uit de top van het bedrijf onvoldoende: bij iedere tegenwind is de top geneigd mopperende medewerkers gelijk te geven. “Er is te weinig aandacht voor de transformatie van de werknemers, zoals het aanleren van een klantgerichte, proactieve houding.”

Volgens het onderzoek doen bepaalde bedrijven het goed. ABN Amro ING, Randstad, en Arcadis worden met name genoemd. Wat ze precies goed doen, is onbekend.

Bron: Nu.nl juni 2017