Digital

Digital

Nieuws

Digitale operatiekamers in Brussel

Het Delta-ziekenhuis in de Brusselse gemeente Oudergem is nog in aanbouw, maar belooft een van de meest digitale ziekenhuizen van België te worden. IT-bedrijf Econocom gaat het ziekenhuis voorzien van 29 uiterst moderne operatiekamers.

De digitalisering van een operatiezaal bestaat uit het zichtbaar maken van alle details van operaties op verschillende schermen, in samenhang en realtime. Daardoor krijgen chirurgen een optimaal beeld van wat ze aan het doen zijn. De chirurg kan tijdens de operatie foto’s en video’s maken en die meteen aan het patiëntendossier toevoegen of delen met studenten voor opleidingsdoeleinden. Ook kan de chirurg, als hij het even niet meer weet, direct en live een collega of expert raadplegen die dan mee kan kijken met de operatie.

Chirurgen moeten wel op deze manier leren werken: net als andere mensen zijn het behoudende heikneuters die bij iedere hint op verandering meteen in opstand komen. Econocom zal ook de training van de chirurgen en hun teams op zich nemen.

De eerste digitale operatiekamer zal eind juni klaar zijn.

Een woordvoerder: “De digitalisering van een operatiekamer is ingegeven door belangrijke trends: de evolutie van niet-invasieve operatietechnieken, de stijging van de ambulante chirurgie en de kwaliteit en veiligheid van de zorg.”

Bron: Computable juni 2017