Digital

Digital

Nieuws

Digitale rechtbank wordt realiteit

Bart Meursing, topman bij het bedrijf OutSystems Benelux (aan hun website te zien geen eenmansbedrijf), schrijft een aardig stuk in Computable over de invloed van digitalisering op de rechtspraak.
Hij start met een vertoog over hoe de wereld door de digitalisering de laatste twintig jaar veranderd is. Iedere beroepsgroep heeft op zeker moment het digitaal werken en zaken doen buiten de deur willen houden, maar het is niet gelukt.
Nu is de juridische sector aan de beurt, aldus Meursing, met een knipoog: de meest “stoffige, statische, archaïsche en bureaucratische” sector die je kunt bedenken. “Maar wel fundamenteel voor een goedwerkende rechtsstaat als de onze.”

Er is veel te verbeteren aan de rechtspraak. Zo moeten nog steeds duizenden mensen per jaar naar de kantonrechter om veroordeeld te worden wegens betalingsachterstand. Doorgaans geen echte boeven, maar mensen die het financieel (een tijdje) lastiger hebben.

Om dit soort dure rechtbankzittingen te voorkomen, is de eerste online private rechtbank opgericht, e-Court. Een digitaal platform waarop kan worden geprocedeerd, maar omdat het veel helderder is dan de juridische brieven die wanbetalers ontvangen, weten veel potentieel aangeklaagden tijdig een echte zaak te voorkomen. Als het toch tot een (digitale) zaak komt, doet niet een rechter uitspraak, maar het digitale platform. Dat maakt geschillen beslechten een stuk laagdrempeliger, sneller en goedkoper. Het kan honderden euro’s per zaak schelen, wijzen de eerste pilots uit.

Uiteraard zijn mensen in de juridische sector sceptisch: hoe kan een stukkie software nou rechtspreken? Meursing: “De realiteit is dat software beter in staat is dan mensen om informatie te vinden, te ordenen en patronen te herkennen.” Uiteindelijk denkt Meursing zelfs dat een computer beter dan een menselijke rechter in staat is ‘zonder aanziens des persoons’ een vonnis te vellen.

Daar zit wel wat in.

Bron: Computable juni 2017