Digital

Digital

Nieuws

Dialect overleeft door digitalisering

Het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Huis van de Groninger Cultuur hebben onlangs de aftrap gegeven voor het project ‘Gronings Digi-toal’. Het project wordt ondersteund door Google (een deel van de cloud van dit bedrijf staat in de noordelijke provincie) en hanteert als uitgangspunt: “Een (streek)taal die niet digitaal beschikbaar is, is tot uitsterven gedoemd.”

Op 20 juni startte het project met een digitale dag (onderdeel van het evenement Digital X) in Groningen. Echte Groningers die de streektaal machtig zijn, konden ter plekke hun eigen dialect online laten vastleggen.

Intussen zijn wetenschappers van de RUG bezig met documenteren van de Groninger taal voor het “wetenschappelijke online taalproject” Endangered Languages. Dat is een wereldwijde taaldatabase die ook al door Google wordt gefinancierd.

Het evenement Digital X duurt tien dagen (tot 29 juni 2017) en is ook bedoeld om Google in contact te brengen met talentvolle Groningse jeugd.

Bron: Groninger internet courant juni 2017