Digital

Digital

Nieuws

Wie wil de SODA winnen?

Digitale overheid maakt bekend dat opnieuw een mooie prijs kan worden gewonnen: de SODA, ofwel de Stuiveling Open Data Award. De prijs is niet genoemd naar de vroeger zeer bekende letterkundige Garmt Stuiveling, maar naar zijn dochter Saskia Stuiveling.
Zij was tot een paar jaar geleden voorzitter van de Algemene Rekenkamer, en overleed eerder dit jaar plotseling. Van Stuiveling is de uitspraak: “Het duurde tweehonderd jaar voordat de gevolgen van de uitvinding van de boekdrukkunst waren neergedaald, dus met de digitale revolutie zitten we pas aan het begin.”

Zij had een warm hart voor de bevordering van de digitale maatschappij en in het bijzonder voor het ruimhartig beschikbaar stellen van open data door de overheid.

De prijs is dan ook bedoeld voor de mens of organisatie die het innovatief gebruik van open data het best zichtbaar weet te maken.

De organisatoren van de wedstrijd: “SODA biedt een podium voor de inspanningen van overheidsorganisaties en hergebruikers van open data en beloont bijzondere prestaties met een prijs. In het bijzonder is de Stuiveling Open Data Award bedoeld om zichtbaar te maken wat er mogelijk is met open data en het gebruik van open data te bevorderen.”

Iedereen mag meedoen die een toepassing heeft gemaakt waarbij open data van de Nederlandse overheid gebruikt worden. Zowel werkende toepassingen als goede ideeën waarvan minstens een werkend prototype beschikbaar is, maken een kans.

Zie verder op de site van SODA.

Bron: Digitale overheid juni 2017