Digital

Digital

Nieuws

Belgische advocaten worden digitaal

De digitalisering van de Belgische rechtspraak doet een stapje voorwaarts. Vanuit de advocatuur is het ‘Digital Platform for Attorneys’ in de lucht gegaan: advocaten gebruiken het om op een betrouwbare manier elektronisch informatie te delen met griffies, collega’s én klanten. Dat gebeurt precies een jaar na de ondertekening van een overeenkomst tussen minister van Justitie Geens en de juridische beroepen om de rechtspraak te digitaliseren.

De kosten voor de inrichting van het platform bedragen ruim anderhalf miljoen euro. Advocaten moeten een vergoeding betalen voor het gebruik.

De advocatuur kende al een digitaal communicatiesysteem met de rechtbanken, het zogenaamde E-deposit, maar dat deed het alleen als ook de rechtbank actief op dit platform was aangesloten en kende bovendien veel beperkingen voor het delen van documenten en aantallen aangesloten partijen.

Sommige rechtbanken in België zijn nog volledig anti-digitaal, zoals de arbeidsrechtbanken. Ook deze kunnen vanuit het Digital Platform worden bediend: met één druk op de knop rolt een document uit de printer en wordt in een enveloppe gevouwen, waarna de enveloppe wordt gesloten, geadresseerd en gefrankeerd.

Het platform heeft ook een archieffunctie.

Bron: Computable juni 2017