Digital

Digital

Nieuws

Elektronisch patiëntendossier zorgt voor burnout bij Belgische arts

In België studeren meer artsen af dan ooit tevoren. Dat schrijft Knack. Toch zullen de komende tien jaar steeds meer Belgen moeite hebben een arts te vinden: de meeste artsen hanteren een patiëntenstop. Belangrijkste reden: de uitstroom van Belgische artsen is nog groter dan de instroom. De gemiddelde leeftijd van de Belgische arts is momenteel ruim 52 jaar. Een stuk ouder dan de gemiddelde profvoetballer.

Maar er is nog een reden voor het tekort aan artsen. Veel dokters krijgen een burnout. Niet door vervelende patiënten, maar doordat ze zoveel administratieve lasten ervaren. Knack: “Artsen zelf wijzen naar administratieve taken, zoals het bijhouden van het elektronische patiëntendossier, als één van de voornaamste redenen voor burn-out bij artsen.”

Een IT-specialist uit België vindt dat wat kort door de bocht. Artsen kunnen zelf nog een stuk efficiënter gaan werken als ze beter gebruik maken van de mogelijkheden van digitalisering. Waarom bijvoorbeeld is het bij de meeste artsen alleen mogelijk telefonisch afspraken te maken? Enerzijds omdat artsen zelf graag controle houden over de afspraken. Anderzijds omdat hun de tijd en het bewustzijn ontbreken om daadwerkelijk te digitaliseren.

De boodschap aan de artsen: “Digitalisering is het beste medicijn tegen lange wachttijden en de patiëntenstop.” En ook tegen een burnout.

Bron: Knack.be, mei 2017