Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering is medicijn tegen corruptie, zegt wetenschapper

Digitalisering is een goed medicijn tegen corruptie. Dat schrijft Computable op basis van een onderzoek van de Universiteit van Leuven. Hoe meer smartphones en internetgebruikers een land heeft, hoe minder er corruptie voorkomt. Digitalisering speelt een rol in de bestrijding van corruptie. Of dat geen toevallig verband is, heeft de universiteit onderzocht.

Een woordvoerder van de universiteit: “De studie is gebaseerd op data uit 138 landen van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds, Transparancy International en de International Telecommunication Union. We hebben gekeken naar de evolutie van economische groei, de corruptie-index, de digitalisering, het aantal breedbandverbindingen, het aantal mobiele telefoons en zo verder.”

Dat er een verband is, stellen de onderzoekers uit Leuven vast op basis van een hypothese. Stel een land heeft geen televisie, telefoons of internet. Dan is de kans dat je wordt gepakt voor corruptie niet zo groot. En dus zal corruptie meer voorkomen. “Aangezien de mens de neiging heeft om het inkomen te vergroten, zal er zeker corruptie en fraude plaatsvinden.”
In een volledige gedigitaliseerd land, zeggen de geleerden, lekt alles uit: ook corruptie. Em dus zullen mensen van corruptie afzien.

Verder beweert de woordvoerder dat fraude en corruptie gemakkelijker zijn in een land waar alles op papier en niets digitaal gebeurt: “Zonder duidelijke administratie is een papier makkelijk te vervalsen, helemaal in vergelijking tot een digitaal transparant systeem. Digitale transacties zorgen er dus voor dat de kans dat je een overheidsmedewerker moet omkopen om iets gedaan te krijgen, sterk wordt verminderd.” Een bewering die nauwelijks te onderbouwen is en tegelijk een redenering waarin je zelf altijd gelijk hebt.

Het wachten is nu op een onderzoek naar de nieuwe mogelijkheden tot corruptie die digitalisering biedt.

Bron: Computable.be mei 2017