Digital

Digital

Nieuws

Hack van Google Docs kent één miljoen slachtoffers

Onlangs kregen gebruikers van Google Docs te maken met “een grootschalige en geraffineerde phishingaanval”. Hoe ging die in zijn werk? Veel gebruikers van de cloudoplossing van Google kregen een mail van een contactpersoon die een document met hen wilde delen. Heel eigentijds. Als zij het verzoek tot delen accepteerden, moesten ze een levensechte maar nagemaakte versie van de GoogleDocs-app toegang geven tot hun account. Wie daarin trapte, gaf hackers rechten om hun mail te lezen, contacten te bekijken, en mails te sturen of weg te gooien.
Google wist de aanval na een uurtje af te slaan en stelde tevreden vast dat slechts 0,1 procent van de gebruikers last had ondervonden van de aanval. Dat zijn ongeveer één miljoen gebruikers.

Ben je één van die miljoen gelukkigen, dan kun je een aantal maatregelen nemen, schrijft het Belgische blad Knack. Allereerst moet je Google Docs verwijderen uit de lijst met apps die toegang hebben tot je Google Account. Ook is het verstandig je wachtwoord aan te passen.

En je kunt de tweestapsverificatie aanzetten zodat iemand die illegaal wil inloggen op jouw account niet alleen je wachtwoord, maar ook je telefoon moet buitmaken.

Bron: Knack mei 2017