Digital

Digital

Nieuws

Suriname digitaliseert geboorteakten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Suriname startte vorig jaar met het scannen van geboorteaktes. Het ging in een matig tempo van ongeveer 5000 aktes per maand. Belangrijkste doelstelling: kortere wachttijden aan de balies, want er worden nogal wat geboorteaktes opgevraagd in Suriname.

Het digitaliseringsproject heeft intussen 85.000 gescande geboorteaktes gerealiseerd. Een woordvoerder: “We zijn begonnen met een team van twee man, dat werkt op twee scanners en twee computers. Intussen is het team uitgebreid met vier mensen, zodat we in ploegendienst kunnen werken.”

De aktes van jongeren tussen 16 en 25 jaar worden met voorrang gescand omdat die, zo heeft onderzoek uitgewezen, het vaakst worden opgevraagd. Er moeten duizenden boeken met aktes worden gescand en de klus moet eind 2020 geklaard zijn.

Binnenkort kunnen medewerkers van alle Bureaus voor Burgerzaken in Suriname met één druk op de knop een geboorteakte uitprinten. De ICT-afdeling van het ministerie heeft een andere uitdaging: alle gedigitaliseerde aktes moeten ook goed en duurzaam worden opgeslagen in een eigen softwareprogramma.

Bron: loopsuriname.com april 2017