Digital

Digital

Nieuws

Open source geen gesneden koek voor overheid

Overheidsorganisaties die software en diensten daaromheen aanbesteden, weten zelden iets van open source. Dat schrijft Computable. De oprichting van het Expertisecentrum Aanbesteden Pianoo heeft daarin geen verbetering gebracht. Daarom zal minister Plasterk van BZK Pianoo aansporen de opbouw van kennis over opensourcesoftware te verbeteren.

Het gebruik van open standaarden is sinds 2016 verplicht bij wet en daarom verdient deze software “bij gelijke of betere geschiktheid” de voorkeur boven gesloten-sourcesoftware.
Plasterk liet een extern bureau onderzoeken of overheden sowieso in staat waren iets zinnigs te zeggen over gelijke of betere geschiktheid. Nee dus. Meestal niet. Het bureau deed drie aanbevelingen:

  • Maak een verwijsindex naar opensourcesoftware-expertise
  • Regel een centrale plek voor overheidssoftware
  • Bundel kennis rond aanbestedingen.

De derde aanbeveling wordt het krachtigst door Plasterk ondersteund. Hij schrijft aan de Tweede Kamer: “Binnen de overheid is de taak om het inkopen en aanbesteden bij alle overheden te professionaliseren, neergelegd bij Pianoo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken. Pianoo biedt informatie, advies en nuttige aanwijzingen aan iedereen binnen de publieke sector die zich bezighoudt met aanbestedingen. Met Pianoo wordt gesproken om de opbouw en het uitdragen van hun kennis over opensourcesoftware te verbeteren. Het ambtelijk kennisnetwerk kan daarbij van dienst zijn.”

Bron: Computable maart 2017