Digital

Digital

Nieuws

Zoekmachine Microsoft vindt zelfs geheime documenten

De zoekmachine Docs.com van Microsoft is zo krachtig, dat zelfs gevoelige gegevens van Nederlandse burgers met een simpele zoekopdracht konden worden ingezien. Het is niet duidelijk of dat de bedoeling was. Microsoft zwijgt in alle talen.

Docs.com is een dienst van Microsoft om eenvoudig Officebestanden met collega’s, vrienden en samenwerkingspartners te delen. Het lijkt allemaal veilig, maar documenten die je plaatst blijken via de openbare zoekmachine vindbaar. Je kunt dat wel voorkomen, maar dan moet je een vinkje uitzetten. En dat weet bijna niemand.

Gevolg: onlangs ontdekten Nederlandse gebruikers dat allerlei zeer gevoelige documenten zomaar te vinden waren. De eerste reactie van Microsoft: Docs.com offline. Dat duurde een paar uur. Toen de site weer online ging, bleken de documenten nog steeds te vinden.

Overigens valt de schade in Nederland mee: weinig mensen gebruiken Docs.com. Wel veel in gebruik is Dropbox, een evenmin erg veilige cloudopslag. Maar die is in elk geval niet met een zoekmachine doorzoekbaar.

Microsoft heeft niet inhoudelijk gereageerd op ‘het lek’ – wel deelde het bedrijf mee dat Docs.com een site is om bestanden met de rest van de wereld te delen. Daarmee impliciet verklarend: de verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker zelf.

Bron: RTL Nieuws maart 2017