Digital

Digital

Nieuws

Gemeenten maken zich zorgen over Omgevingswet

De invoering van integraal werken met de Omgevingswet zal niet gemakkelijk worden voor gemeenten. Dat zegt Ineke van der Hee, directeur van het implementatieprogramma Aan de slag met de Omgevingswet, tegen Binnenlands bestuur. Maar invoeren van elke nieuwe manier van werken stuit op natuurlijke weerstand van de behoudende mens. Het is zaak dat ambtenaren snel de draad oppakken en bij visies en plannen rond de leefomgeving steeds alle belangen in hun samenhang afwegen.

Binnenlands Bestuur organiseerde eerder een rondvraag onder driehonderd ambtenaren van gemeenten en omgevingsdiensten die bezig zijn met de komst van de Omgevingswet. Daaruit kwamen veel zorgen over het invoeren van integraal werken met de Omgevingswet in hun eigen organisatie naar voren. Er moet nog veel veranderen aan werkcultuur, organisatiestructuur en kennisniveau om de invoering van de Omgevingswet in 2019 succesvol te laten zijn. Maar ja: what’s new? De vooruitgang komt nooit geruisloos.

Een grappige conclusie uit het onderzoek was dat bij kleine gemeenten weinig zorgen zijn. De lijntjes zijn er ultrakort. Een gemeenteambtenaar uit een kleine gemeente: “We weten elkaar nu ook al goed te vinden.”

Veel gemeenten maken zich zorgen om de digitalisering: zijn hun systemen in 2019 wel klaar voor de Omgevingswet?

Vanuit ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ wordt geadviseerd te gaan oefenen met de nieuwe manier van werken. Het belangrijke onderwerp ‘Anders Werken’ is één van de drie sporen die het implementatieprogramma actief ondersteunt. Om de kennis van medewerkers snel te vergroten is bovendien een Basisgids Werken met de Omgevingswet uitgebracht.

Intussen heeft de VNG ook de handschoen opgepakt. Een woordvoerder: “‘Vanaf april gaan we met het programma Aan de slag met de Omgevingswet in demonstraties laten zien hoe het Digitaal Stelsel Omgevingswet gaat werken. Vervolgens gaan we met de input van gebruikers de werkwijzen verder verbeteren. Eind dit jaar hebben we aardig zicht op hoe ver we zijn met de digitalisering en of het gaat lukken voor juli 2019.”

Bron: Binnenlands bestuur maart 2017