Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering raakt werkgelegenheid niet

Digitalisering zorgt niet voor meer werkeloosheid in Nederland, maar heeft de werkgelegenheid in bepaalde bedrijfstakken wel hard geraakt. Vooral de financiële dienstverlening (banken en zo) en de maakindustrie voor elektrische apparaten. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast op basis van een groot onderzoek naar de arbeidsmarkt in de jaren tussen 2001 en 2015.

Bedrijven investeren sinds 2001 enorm in ICT en de de kosten van ICT zijn in die periode enorm gedaald. De werkgelegenheid bij producenten van hard- en software nam toe, en er kwamen ook veel meer van dat soort producenten.

Hoger opgeleiden spinnen garen bij deze ontwikkelingen: ze beschikken veel vaker over de specifieke kennis en vaardigheden om te werken met voortdurend veranderende werkelijkheid van de technologische ontwikkelingen. Ook hebben ze nauwelijks last van automatisering.

De werkgelegenheid voor laag- en middelbaar opgeleiden is kleiner geworden en (of maar) de inkomensverschillen met hoger opgeleiden ook.

Bron: Het Financieele Dagblad maart 2017