Digital

Digital

Nieuws

Nederland en België zijn digitale toppertjes

Nederland staat op de vierde en België op de zesde plaats van de Desi-score, de Digital Economy and Society-Index van de Europese Unie die objectief meet hoe ver de lidstaten zijn in hun digitale ontwikkeling. Daarbij kijkt de EU vooral naar de staat van digitalisering van de overheid en de prijzen van internet en mobiele breedband. Die prijzen bepalen immers de bereikbaarheid van digitale diensten voor de burger.

De Scandinavische landen doen het al lange tijd goed in deze index. Denemarken, Finland en Zweden zijn de top drie. Daarna volgt de Benelux in de volgorde: Nederland. Luxemburg en België. Onderaan staan Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Italië. Het verschil tussen goede en slechte landen groeit.

De Beneluxlanden hebben hun hoge score vooral te danken aan de brede beschikbaarheid van internet voor alle burgers. Anders dan veel andere Europese landen kennen ze nauwelijks afgelegen gebieden waar aanleg van snel internet economisch onrendabel is.

Opvallend is dat België heel slecht scoort op de prijs van vaste internetverbindingen. De Belgen staan op dat punt op de achttiende plaats in Europa. Daarnaast constateerde de Europese Unie dat de digitalisering van de overheid in België aan het stokken is.

Bron: Computable maart 2017