Digital

Digital

Nieuws

Brussel digitale hoofdstad van Europa

De Belgische hoofdstad Brussel vindt België te klein en heeft een nieuw doel omarmd: digitale hoofdstad van Europa worden. Daartoe heeft de Brusselse Regering een nieuwe digitale strategie ontwikkeld onder de naam Digital.Brussels.

Uiteraard vormt het ook in Nederland populaire concept van ‘Smart City’ de ruggengraat van de Brusselse digitale strategie. De stad richt zich op verbetering van connectiviteit, gebruik van internet en digitalisering van de overheidsdiensten. Er is liefst 13,4 miljoen euro begroot voor 2017 maar niet allemaal naar Brussel hollen nu, softwareleveranciers, ZZP’ers en consultants! Want: bijna 6 miljoen van het begrote bedrag is gereserveerd voor slimme camera’s en integratie van bestaande beveiligingscamera’s tot één platform. Nog eens 3,5 miljoen is bestemd voor digitaliseringsprojecten zoals een verkeersbordendatabank. Glasvezel voor alle scholen gaat twee miljoen kosten en het laatste restje van 1,2 miljoen besteedt Brussel aan “de eigenlijke proeftuininiatieven”.

Levert het iets op?
Een woordvoerder: “Het moet de groei van onze digitale bedrijven ondersteunen, inzetten op opleiding - zeker ook richting jongeren en vrouwen - en de digitale aanpak ook uitstralen naar het buitenland.”

Een enkel bericht op een Nederlandse website heeft het plan in elk geval al opgeleverd.

Bron: Knack februari 2017