Digital

Digital

Nieuws

Cuba digitaliseert maar leeft nog in digitale middeleeuwen

Cuba krijgt steeds meer vrijheid en dus ook steeds meer digitalisering. Dat constateert een reislustige journalist van de NOS. WhatsApp en Facebook Messenger zijn ook op Cuba belangrijk voor het sociale leven. Er is één groot probleem: er is een gebrek aan internetverbinding op het eiland, waardoor het downloaden en gebruiken van apps geen pleziertje is. Zeker niet voor wie Hollands breedband gewend is.

De Cubanen hebben wel een oplossing gevonden: ze bezoeken massaal de lokale telefoonwinkels waar je je telefoon kunt aansluiten op een computer met goeie connectie met internet. Voor 5 tot 10 dollar kun je dan 60 tot 70 apps downloaden en installeren.

Los van de nauwe verbinding hebben Cubanen ook nog last van het Amerikaanse embargo, waardoor Apple en Google niks kunnen verkopen op Cuba. Cubanen weten ook daar een oplossing voor: ze gebruiken creditcards van familieleden buiten Cuba en vpn-verbindingen, waardoor Apple en Google niet kunnen zien dat ze zaken doen met het voorheen ‘foute’ tropische eiland.

Wifi blijft voorlopig traag op Cuba, ondanks snelle toename van het aantal wifi-hotspots. Surfen op internet kost bijna anderhalve euro per uur.