Digital

Digital

Nieuws

Cloud niet veilig voor belastinginspecteur

Ook in de fiscale wereld is werken in de cloud in opmars: bedrijven willen hun medewerkers graag overal waar ze zijn toegang geven tot hun fiscale gegevens. Maar als daarnaast de Belastingdienst toegang wil tot een fiscale cloud, dan krijgt zij ook toegang. Dat ondervond een leverancier van fiscale software in de cloud (verder te noemen ‘Bedrijf X’) onlangs.

Bedrijf X leverde bedrijfssoftware vanuit de cloud voor dienstverlenende organisaties, bijvoorbeeld voor de ondersteuning van aangifte- en advieswerkzaamheden voor accountants en administratiekantoren. Bedrijf X had de cloud niet in de eigen kelder staan, maar huurde een stukje cloud van Amazon in Ierland.

Een van de klanten van Bedrijf X was bedrijfje Y. In november 2016 benaderde de FIOD Bedrijf X in het kader van een strafrechtelijk onderzoek tegen bedrijfje Y., verdacht van het voortdurend indienen van onjuiste aangiftes.
De FIOD had een machtiging van de officier van justitie bij zich en eiste – op grond van het Wetboek van Strafvordering - toegang tot de gegevens van bedrijfje Y uit de periode 2011-2016.

Bedrijf X moest de gegevens wel leveren, maar diende meteen bij de Rechtbank een klacht in over de gang van zaken: als dat de gewoonte werd, welke klant zou zich dan nog veilig voelen bij Bedrijf X?

De strafkamer van Rechtbank Overijssel verwierp de klacht: Bedrijf X had als communicatiebedrijf zijn klant toegang geboden tot de cloud. De verdenking tegen bedrijfje Y – fraude – was voldoende voor de FIOD om toegang te eisen tot de cloud. Elke andere maatregel (bijvoorbeeld de computer van bedrijfje Y in beslag nemen) was zwaarder te noemen.

Met andere woorden: als de Nederlandse overheid voldoende aanleiding ziet, kan zij toegang tot elke cloud eisen. Precies zoals de Amerikaanse overheid.

Bron: Fiscaal up to date februari 2017