Digital

Digital

Nieuws

Blockchain verovert hypotheekmarkt

Het begrip ‘blockchain’ deed in 2008 zijn intrede. Het is, kort samengevat: “Een mechanisme dat de authenticiteit en integriteit van transacties geautomatiseerd (digitaal) waarborgt. Een netwerk van computers zorgt ervoor dat niet met de informatie geknoeid kan worden.”

De gedachte erachter: als een blockchain succesvol is ingevoerd, verdwijnen met de meerwaarde van allerlei tussenpersonen (banken, verzekeraars) ook de kosten die zij in rekening brengen. De gemeenschap kan dan volledig zelfstandig investeringen financieren. In principe is blockchain dus een zeer ‘disruptieve’ technologie die zomaar een enorme markt (van banken en verzekeraars, maar ook hypotheekverstrekkers) overbodig kan maken

De TU-Delft heeft een blockchainlab in het leven geroepen en dat innovatieve lab heeft een werkend prototype van een blockchain ontwikkeld dat dienst doet als hypotheekmarktplaats.
Wie de code downloadt en installeert kan via internet geldverstrekker worden.
Het proces van geld verstrekken kan in een keten door meerdere partijen worden gerealiseerd. Dat kunnen traditionele hypotheekbanken zijn, maar ook combinaties van particulieren.

Een woordvoerder: “De TU Delft gaat geen hypotheekverstrekker worden, maar we hebben wel de technologie gemaakt waarmee een online ecosysteem van startups in en rond de financiële dienstverlening zou kunnen opbloeien.”

Banken als de ABN AMRO, scherp op nieuwe ontwikkelingen, hebben al interesse getoond.

Bron: AG Connect februari 2017