Digital

Digital

Nieuws

Rechter legt schuld IT-flop bij beide kemphanen

CGI (voorheen Logica) en Staalbankiers eisten voor de rechters miljoenen euro’s schadevergoeding van elkaar vanwege een mislukt ICT-project. De rechter oordeelt: er is geen duidelijke schuldige aaan te wijzen. En dus krijgt niemand van niemand een cent.

Staalbankiers en CMG sloten in 2010 een overeenkomst voor de vervanging van het platform van de bankier voor betalingsverkeer, effectenverkeer, kredietverlening en treasury. Het nieuwe platform moest draaien op de Thaler-software van de Belgische leverancier Callataÿ & Wouters. Eerst waagde Centric een poging. Die faalde. Toen mocht, na een aanbesteding, CGI aan de gang. Die faalde ook.

Waarom? Omdat het overzetten van alle ingewikkelde processen naar het nieuwe platform te complex bleek, omdat allerlei contractuele verplichtingen tegenwerkten, omdat niet alle partijen evenveel belang hadden bij een goede afloop.

Staalbankiers en CGI verwijten elkaar sindsdien (vanaf 2012) de wereld.
CGI eist een schadevergoeding van 22 miljoen euro, Staalbankiers eentje van 14 miljoen euro. De waarheid ligt in het midden, zegt de rechter nu. CGI heeft schuld omdat van haar plan van aanpak verwacht had mogen worden dat het “deugdelijk doordacht is”. CGI had bij het sluiten van het contract veel duidelijker moeten zijn over de risico’s. Staalbankiers had geen opdracht in de markt mogen zetten die ‘feitelijk onuitvoerbaar’ was.

Bron: Computable februari 2017