Digital

Digital

Nieuws

Privacy bezorgt organisaties stress

Nog niet de helft van de Nederlandse publieke organisaties heeft de Meldplicht Datalekken, die in 2016 in werking trad, ingevoerd. Dat schrijft Digitaal bestuur op basis van een onderzoek van Price Waterhouse Coopers. Een op de vijf organisaties voert met enige regelmaat risicoanalyses (bijvoorbeeld de Privacy Impact Assessment) uit, bijna de helft denkt daar niet eens over na. En nog geen tien procent van hen is klaar voor de nieuwe Europese privacywetgeving die in mei 2018 kracht van wet krijgt, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Het wordt, met andere woorden, hoog tijd dat organisaties zich gaan voorbereiden op wat onvermijdelijk komt. Zo moeten ze voortaan bij de ontwikkeling en invoering van nieuwe systemen expliciet rekening houden met privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Overigens zijn sommige zaken wel op orde: 90% van de organisaties weet welke persoonsgegevens zij verwerkt. Tegelijkertijd documenteert slechts een derde iets van deze verwerkingen. Ook dat is straks een verplichting.

Een op de tien organisaties is al voorbereid op de nieuwe privacyregelgeving.

Wil je meer weten over de gevolgen van de AVG? Lees dan het informatieve artikel van Peter Brand.

Bron: Digitaal bestuur februari 2017