Digital

Digital

Nieuws

Innovatie komt uit de praktijk

Karen van Ruiten, projectleider Innovatie op het gebied van zorg bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en genomineerde voor de Jonge Ambtenaar is verbaasd. Vooral over het volgende: niets is zo gemakkelijk als online een hotel in een afgelegen Albaans dorp regelen, maar als het gaat om de zorg, lopen de digitale ontwikkelingen hopeloos achter.

Van Ruiten is typisch een ambtenaar die naar nieuwe ontwikkelingen zoekt buiten de ambtelijke comfortzone: “Innoveren gebeurt buiten de Haagse vierkante kilometer. Dus daar moet ik ook zijn.”

Karen studeerde Bedrijfskunde en kwam te werken bij een Nederlandse bank. “Moest ik me bezighouden met winst maken en financiële producten,” zegt ze tegen Digitaal bestuur.
Niks mis mee, maar je moet ervan houden. Dus maakte ze de overstap naar de overheid.

Nu is ze bijna dagelijks buiten Den Haag te vinden. Onlangs bezocht ze een Brabantse dorpsarts die uiterst verbaasd was dat een ambtenaar helemaal uit Den Haag met haar wilde praten.
Waarom? Omdat deze huisarts iets slims had bedacht: ze liet al haar patiënten met hartstoornissen een Fitbit dragen, een digitaal apparaatje in de vorm van een horloge. Het ding meet de hartslag en zo kon de dokter, via een app op haar telefoon, de patiënten ‘in de gaten houden’. Iedereen blij.

Ook Van Ruiten. Die liever dan dat ze beleidsrapporten leest de betrokken professionals en patiënten bezoekt. Want innovatie komt uit de praktijk.

Bron: Digitaal bestuur januari 2017