Digital

Digital

Nieuws

Kamerleden digitaal beter beveiligd

Leden van het parlement zijn nogal eens het slachtoffer van hackers die het op hun sociale-media-accounts hebben gemunt. Daarom gaat “een speciaal team van deskundigen” de Tweede Kamerleden helpen hun accounts op sociale media beter te beveiligen.
Kamervoorzitter Khadija Arib heeft dat besloten als reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

Het team van deskundigen bestaat uit medewerkers van de dienst Automatisering van de Kamer. Volksvertegenwoordigers die advies, ondersteuning of hulp willen, kunnen bij het team aankloppen. Het gebeurt (uiteraard) op vrijwillige basis.

Arib noemt het ‘bijzonder vervelend’ dat Kamerleden plotseling op hun eigen persoonlijke sociale media allerlei mededelingen zien verschijnen die ze zelf niet hebben gedaan.

Het hacken door RTL Nieuws was overigens bedoeld om te laten zien ‘hoe makkelijk het allemaal is’. De zender nam een niet meer actief LinkedIn-account van Pieter Omtzigt van het CDA over en hackte het Twitter-account van SGP-fractieleider Kees van der Staaij.

De beveiligingsactie komt ongeveer tegelijk met een waarschuwing aan politici van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tegen waarschijnlijke digitale aanvallen op hun netwerken en computers. Hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe groter de risico’s.

Bron: Digitaal bestuur januari 2017