Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering maakt persoon belangrijker dan organisatie

De Gentse hoofdcommissaris Steven de Smet, een van de bekendste politiemannen van België, is duidelijk: gemeente en politie moeten veel meer gebruik maken van digitale middelen om de kloof met de burger te overwinnen.
Dat, of ongeveer dat, zei hij tijdens het Jaarcongres Evenementenveiligheid van Gemeente.nu.

De Smet is behalve hoofdcommisaris te Gent ook strategisch adviseur Crisiscommunicatie en Veiligheid van de Oost-Vlaamse provincie. De Smet: “Social media wordt niet als belangrijk gezien en ik ben vaak voor gek verklaard als ik het belang ervan duidde, maar in het land der blinden is eenoog koning. Een organisatie die ‘perfect’ is omgegaan met social media is Islamitische Staat. Ze hebben de gehele wereld in angst weten te brengen door de verspreiding van de onthoofdingsfilmpjes, of je ze nu gezien hebt of niet.”

Je moet de social media niet overlaten aan terroristen, onverlaten, criminelen of burgers zonder remming. Je moet er zelf actief zijn als overheid. Dat vindt De Smet. En dat betekent feitelijk dat je als organisatie zo snel mogelijk volledig digitaal moet gaan: “We leven in het digitale tijdperk. Het gaat zo snel en steeds sneller, alle bestaande structuren zullen uiteenvallen als ze de filosofie van het digitale tijdperk ‘vlak, samen en delen’ niet integreren. Voor de jongere generatie die ermee is opgegroeid is digitaal normaal, net zoals wij geen vragen stellen bij de werking van elektriciteit. Tussen 2018 en 2025 komt naar mijn idee de grote digitale clash. Het vraagt om een hele andere werkwijze als die generatie massaal op de werkvloer komt.”

De Smet zelf zegt veel efficiënter te kunnen werken sinds hij alles wat hij nodig heeft digitaal ontvangt en verstuurt. Ook voor gemeenten heeft hij een advies: “Ze moeten af van het idee dat ze het per gemeente allemaal op zichzelf moeten doen. Dat gaat niet meer op, er zijn geen geografische grenzen in de digitale wereld.”

De Smet is zelf actief op internet als ‘De Flik’. Vooral zijn Twitteraccount is populair: “Mensen denken dat ik dé Belgische politie ben.”

De politie in Nederland loopt duidelijk voor op die van België, meldt De Smet: “Nederland is sowieso veel opener en deelt veel meer. In Nederland doet de landelijke politie het digitaal goed moet ik zeggen. Al zie je ook dat veel wijkagenten nog sterker zijn in social media. Dan moet je als baas kunnen aanvaarden dat je agent populairder is op Facebook dan de politie of je eigen persoontje.

De ‘kleintjes’ in de organisatie kunnen heel groot zijn door hun eigen netwerken. Informatie wordt gedeeld door relaties en als er vertrouwen is.”

Bron: Gemeente.nu december 2016