Digital

Digital

Nieuws

Extern bureau veroorzaakt datalek

Begin deze maand belandden persoonlijke gegevens van inwoners van een stuk of acht Limburgse gemeenten (Venray, Beek, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Stein en Venlo), samen met die van Zutphen en Noordenveld, ‘mogelijk’ op straat. Een kopie van die gegevens, die in origineel veilig zijn opgeslagen op gemeentelijke systemen, waren namelijk op een laptop gezet die van de rechtmatige eigenaar gestolen is. En wie was die rechtmatige eigenaar dan wel? Het was een medewerker van een extern bureau die een rol speelde in het proces van onroerendezaakbelasting voor genoemde gemeenten.

De gegevens waren tamelijk persoonlijk: namen, adressen, geboortedata, burgerservicenummers en bedrijfsgegevens. Tamelijk bruikbare informatie voor kwaadwilligen. Met een burgerservicenummer en persoonsgegevens kun je bijvoorbeeld toeslagen aanvragen.

De eigenaar van de laptop heeft met schaamrood op de kaken moeten bekennen dat de beveiliging van de gegevens op de laptop “niet optimaal” was.

Het is niet precies bekend welke burgers van Nederland zijn getroffen door dit datalek, maar alle gemeenten hebben een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen met vragen over deze vervelende zaak.

Bron: Digitaal bestuur december 2016