Digital

Digital

Nieuws

Klaar voor de digitale wereld?

Nog geen een op de twintig grote internationale bedrijven heeft ‘een digitale strategie’. Dat schrijft Computable. Directeuren van zulke bedrijven weten maar al te goed dat er zoiets bestaat als ‘digitale disruptie’: elke sector kan volledig worden overhoop gegooid door een Airbnb. Maar verder dan drie jaar vooruitkijken doen ze niet. Ze weten dat ze iets moeten met ‘digitale transformatie’. Maar wat? Joost mag het weten.

Internationaal onderzoek zegt: vijf procent van de bedrijven heeft een digitaal plan, vijftien procent worstelt ermee, tachtig procent tast in het digitale duister. Tussen de landen zijn nogal wat verschillen. Een woordvoerder van het Belgische bedrijfsleven: “Opmerkelijk genoeg zijn de landen met de meeste ‘goesting’ in de digitale transformatie India, Brazilië en Mexico. De achterblijvers zijn duidelijk China, het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Verenigde Staten. Onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn bij de betere landen.’

Waarschijnlijk geldt wereldwijd wat het onderzoek zegt: ongeveer de helft van de directeuren van grote bedrijven heeft geen idee hoe hun markt er over drie jaar uitziet: “Dat is een wake up call voor de ceo’s: in welke business je ook zit, er is risico dat je weggevaagd zal worden.’

Een voorbeeld is de markt van de autoverzekeraars. Die zitten in hun maag met de zelfrijdende auto’s. Als die botsen, wie is er dan aansprakelijk? Er is immers geen bestuurder. En erger nog: zijn er in de zelfrijdende wereld nog wel botsingen?

Uit het onderzoek blijkt dat twee grote bedrijfstakken achterlopen als het gaat om digitale vernieuwingen: de gezondheidszorg en de verzekeringen. Maar ook daar zullen de digitale veranderingen op een dag hard op de deur kloppen.

Intussen moeten ook de Belgen oppassen dat ze niet achterop raken in de digitale wereld. De vertegenwoordiger van hun bedrijfsleven, nogmaals: “Het ontwikkelen van applicaties is de laatste jaren compleet geoutsourcet, terwijl dit de kern van de komende jaren gaat worden. Die kennis zullen we moeten terughalen of opnieuw installeren.”

Een belangrijk issue blijft – net als in Nederland – een evenwicht te vinden tussen makkelijke, slimme en open applicaties en veiligheid en privacy. “Dat wordt de uitdagingen voor de komende jaren.”

Bron: Computable België december 2016