Digital

Digital

Nieuws

Google neemt Eemshaven over

Google opende net de deuren van zijn tweede datacentrum in de Eemshaven en is nu al bezig de bouw van het derde voor te bereiden. De cloud explodeert.

De bouw van het tweede datacentrum duurde twee jaar en kostte ongeveer zeshonderd miljoen euro. Dagelijks waren ongeveer vijftienhonderd mensen bezig met de bouw. In de wijde omtrek was geen hotelkamer meer te krijgen.

Het eerste datacentrum van Google is ook speciaal: het draait vanaf dag één op duurzame energie uit het windmolenpark van Eneco.

De directeur van Google die verantwoordelijk is voor het aanleggen van datacentra wereldwijd gaf een kort interview aan Computable. Een paar citaten:

Wat is belangrijk bij het kiezen van een locatie voor een datacentrum?
“Allereerst checken we of er genoeg land beschikbaar is en mogelijkheden voor duurzame energie. Daarnaast staan de volgende uitgangspunten centraal: de beveiliging van de locatie, de databescherming, een kostenefficiënt ontwerp én het makkelijk inpasbaar zijn van nieuwe technologie.”

Zorgen jullie voor lokale werkgelegenheid met jullie datacentra?
“Jawel. Onze software beheren we op afstand, maar ter plekke hebben we computertechnici nodig voor de hardware-operaties alsook elektrotechnici voor de stroom- en koelinstallaties. En natuurlijk beveiligers voor het pand.”

foto: Wilbert Hoffstädt

Google heeft wereldwijd ongeveer 600 experts in dienst die zich alleen maar bezighouden met het beveiligen van de ICT. Er zijn weinig bedrijven die zoveel aanvallen te verduren krijgen als Google. De experts maken gebruik van “nieuwe technologie, zoals machine learning om patronen en correlaties in aanvallen te herkennen.”

Bron: Computable december 2016