Digital

Digital

Nieuws

Wordt BRP ook een rampenplan?

Minister Plasterk heeft stiekem en zonder dat iemand het wist de softwarecode van de Basisregistratie Personen (BRP) laten vernieuwen. Uit een audit van KPMG was eerder gebleken dat de code van de BRP niet deugde. Uit nieuw onderzoek blijkt deze plots te zijn vervangen door Java-code die met de hand geschreven is.

De meeste mensen zal het weinig interesseren en de meeste politici zullen er weinig van snappen, maar eentje heeft er toch Kamervragen over gesteld: Ingrid de Caluwé, Tweede-Kamerlid van de VVD. Zij wil dat minister Plasterk voor het kerstreces duidelijkheid geeft over wat gebeurd is. En vooral wil zij (lid van de VVD immers) weten wat het de belastingbetaler allemaal gaat kosten.

De Caluwé verzint die vragen niet allemaal zelf. Zij is ‘getriggerd’ door een artikel dat ict-journalist René Veldwijk schreef. Veldwijk schetste ‘een ontluisterend beeld van de gang van zaken vanaf 2010 rond de herbouw van de Basisregistratie Personen’. De projectorganisatie die verantwoordelijk is voor de herbouw, blijkt liefst drie keer helemaal opnieuw begonnen te zijn. Al in 2013 was het geld op. Minister Plasterk trok toen opnieuw de portemonnee (voor dertig miljoen). Begin 2016 was het opnieuw raak: bijna tien miljoen extra.

Bij dat alles is het maar de vraag of de BRP in 2018 werkend wordt opgeleverd. Een nieuw hoofdstuk in het rampenplan ‘Overheid en ICT’ lijkt in de maak.

Bron: Computable december 2016