Digital

Digital

Nieuws

Fujitsu wil de wereld vooruit helpen

Multinational Fujitsu heeft ambities om de wereld vooruit de helpen en zal de komende jaren liefst vijf miljard euro gaan besteden aan het ontwikkelen van nieuwe diensten op het gebied van kunstmatige intelligentie, cloud computing, internet of things en internetveiligheid. Het bedrijf wil een voorloper in vernieuwing worden en snapt dat de kosten voor de baten uitgaan.

Fujitsu is van oorsprong hardwareleverancier maar heeft besloten goed naar zijn klantren te luisteren. Een woordvoerder: “Klanten vragen nu eenmaal steeds meer om technologische oplossingen die wereldwijd als dienst afgenomen kunnen worden. Zij willen ‘snelle it’ die binnen een paar maanden kan worden ingezet in plaats van de robuuste it, die in de afgelopen decennia zijn vorm heeft gekregen maar vandaag de dag te langzaam is geworden.”

Fujitsu zegt al zeer ver te zijn op het terrein van kunstmatige intelligentie. Het heeft daarvoor in thuisland Japan een oplossing gerealiseerd onder de naam AI Zinrai. Die heeft zich in de Japanse markt bewezen en zal wereldwijd een bijdrage gaan leveren aan “oplossingen voor besluitvorming, kennisverspreiding en herkenning in sectoren als zorg, financiën en beveiliging”.

Ook beschikt Fujitsu over een gebruiksklare cloud onder de naam MetaArc. Daarmee gaat het in Europa de Verenigde Staten de concurrentie aan met Microsoft en Google.

De vernieuwingsslag is ook zichtbaar in het personeelsbeleid. Zo’n 2300 ontslagen vielen in Europa in de klassieke bedrijfstakken van het bedrijf (met name infra), terwijl voor een man of 1200 in de nieuwe technologie werkgelegenheid beschikbaar kwam.

Bron: Computable november 2016