Digital

Digital

Nieuws

Politie en buurtwacht samen digitaal

De Nederlandse politie zou eens een serieuze poging moeten wagen om samen te werken met gewone burgers die in buurt-WhatsAppgroepen zitten. Daarvan zouden zowel politie als burger profiteren. Dat zegt een woordvoerder van innovatieplatform DITSS: “Een goed georganiseerde WhatsAppgroep van oplettende burgers kan ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen, maar dan moeten de gebruikers zich wel aan regels houden.”

DITSS organiseerde samen met onderzoeksorganisatie TNO een symposium onder de aansprekende titel “De burger is je beste vriend”.

Er zijn al Nederlandse steden en dorpen die proberen een WhatsAppgroep samen met burgers in leven te houden. Helaas hebben die groepen vaak last van de bekende verschijnselen van social media: mensen die schreeuwen, schelden en lasteren en vervolgens mensen die afhaken omdat ze een hekel hebben aan schreeuwen, schelden en lasteren.

Daarom moet een WhatsAppgroep die kans wil hebben op succes, een organisator hebben die de gebruikers bij naam kent en vaderlijk kan optreden.

De Europese Commissie heeft intussen vijf projecten van geld voorzien die burgerplatforms in samenwerking met de overheid ontwikkelen. Het DITSS-project TRILLION is er één van. De woordvoerder: “In dat project denken we na hoe we een community van burgers en politie kunnen samenstellen en welk technisch platform we daarvoor kunnen gebruiken. We hebben nog niet op alle vragen antwoord, hebben net de eerste testfase gehad.”

Burgerplatforms worden steeds interessanter in een maatschappij waarin de overheid zich terugtrekt en waarin individuen geen wapens mogen bezitten.

Bron: Digitaal bestuur november 2016