Digital

Digital

Nieuws

Utrecht heeft eerste informatiecommissaris

Donovan Karamat Ali is Nederlands eerste gemeentelijke informatiecommissaris. Hij is een maand of vier aan het werk bij de gemeente Utrecht en analyseert de vragen om informatie van burgers en bedrijven. Tegelijk moet hij de openheid van informatie bij alle gemeentelijke afdelingen en diensten vergroten.

Binnenlands Bestuur ondervroeg hem.
Karamat Ali: “Ik ben voornamelijk bezig als netwerker en verbinder tussen gemeentelijke afdelingen. Ik analyseer informatieverzoeken en bekijk wat er beter kan.” Hij richt zich op vragen die binnenkomen via de website, klantcontactcentrum, apps en sociale media.

“Ik heb een niet-juridische benadering. Bij WOB-verzoeken streven we ernaar om een zo kort mogelijke afhandelingstermijn te realiseren. Hierbij maak ik gebruik van mijn grote netwerk binnen de gemeente en dat helpt enorm om snel de juiste informatie beschikbaar te stellen.”

Karamat Ali heeft zijn functie te danken aan een motie van de gemeenteraad die meer aandacht wilde besteden aan actieve beschikbaarstelling van informatie van de gemeente aan burger en bedrijf.
Bij andere gemeenten leven vergelijkbare ideeën. Veel van die gemeenten volgen Karamat Ali actief. Hij deelt zijn ervaringen graag met iedereen in Nederland.

Karamat Ali ziet dagelijks nieuwe mogelijkheden. Voorbeeld: “We verzamelen wensen en opmerkingen van bewoners, de zogeheten vrije-veldendata. Deze data worden momenteel nog niet verrijkt. Daar ligt een concrete kans om de stem van bewoners te verkennen.”

Om bewoners beter te leren kennen, gaat de informatiecommissaris ook de straat op.

Bron: Digitaal bestuur november 2016