Digital

Digital

Nieuws

Overheid wil geen pdf-facturen meer

Wil je als bedrijf zaken doen met de overheid, dan moet je vanaf 1 januari 2017 je factuur als UBL-bericht aanbieden. Pdf-facturen, een soort digitaal naspelen van de vroegere papieren werkelijkheid, is dan niet meer gewenst.

De overheid zelf, in een persbericht:
“Met deze transitie is de Rijksoverheid hard op weg om arbeidsintensieve, inefficiënte, fout- en fraudegevoelige papieren factuurstromen achter zich te laten en sneller rekeningen te kunnen valideren, betalen en af te handelen.”

Deze wijze van digitaal factureren wordt door de overheid in Scandinavische landen al langer – en met succes! – toegepast. Een woordvoerder van de leverancier van het digitaal factureren: “Het is dé mogelijkheid voor bedrijven om alvast gewend te raken aan de toekomstige vorm van factureren. We verwachten dat de adoptie van e-factureren nog sneller zal gaan dan de penetratie van smartphones bij de consument.”

Bedrijven die zaken doen met de overheid, reageren ietwat terughoudender. Vooral kleine bedrijven komen voor relatief grote kosten te staan. Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNed: “Er moet namelijk via de infrastructuur van de Rijksoverheid geleverd worden (in UBL-OHNL via Digipoort). Bedrijven beschikken meestal wel over een boekhoudpakket dat prima een UBL-factuur kan aanmaken en mailen aan de ontvanger. Maar de Rijksoverheid accepteert geen UBL-factuur per email. En ook al geen standaard UBL via Digipoort. MKB’ers moeten dan een betaalde tussenoplossing gebruiken of met de hand de factuur opnieuw intoetsen via een portaal van de Rijksoverheid”.

Hoe heet de overheid de arme ondernemers de soep laat eten, is nog niet bekend.

Bron: AG Connect november 2016