Digital

Digital

Nieuws

Gemeente klaar voor de toekomst

De Limburgse gemeente Simpelveld wil – als zoveel gemeenten – werken aan een toekomst van “veilig, onafhankelijk en gestandaardiseerd digitaal werken”. Daartoe heeft Simpelveld een grote stap gezet door een it-infrastructuur gebaseerd op het desktopconcept van Citrix in gebruik te nemen.

In Simpelveld wonen zo’n 11duizend mensen, de gemeente heeft een oppervlakte van 1640 hectare. De stedelijke regio’s Parkstad Limburg en Aken (Duitsland) liggen op een steenworp afstand. De gemeentelijke organisatie heeft tachtig medewerkers.

Simpelveld schreef in 2013 een Europese aanbesteding uit voor de vernieuwing en uitbesteding van de it-infrastructuur: werkplekken, applicaties, servers en mobiele apparaten. De aanbesteding werd opgezet via de Best Value Procurement-methode. Ger Wischmann, beleidsadviseur Bedrijfsvoering, tegen Computable: “Wij wilden een toekomstvaste, veilige, onafhankelijke en gestandaardiseerde it-infrastructuur. We hebben in de functionele specificatie geen specifieke technologie gekozen en dit aan de specialisten overgelaten.”

Open Line, een Citrix Gold Solution Advisor en Citrix Service Provider, won de aanbesteding en maakte in 2014 een start met de invoering van de nieuwe it-infrastructuur. Simpelveld neemt de oplossing af als clouddienst.

Daarmee kan Simpelveld nu daadwerkelijk zijn wat zij altijd wilde zijn: “een digitale en zaakgerichte gemeente”. Alle medewerkers kunnen overal en op ieder gewenst tijdstip met een apparaat naar keuze werken. Vanaf huis, vanaf “centraal gehoste workspaces” op kantoor en ook bij de mensen thuis, waar ze keukentafelgesprekken voeren.

Informatiebeveiliging is een belangrijke eigenschap van de digitale omgeving: Simpelveld wil datalekkage voorkomen. Alle data staan op één plek in de private cloud van Open Line en op geen enkele device worden deze data gekopieerd. Via allerlei authenticatiemethoden moet toegang worden verkregen tot de gegevens.

Simpelveld is erg tevreden over de keuze voor deze inrichting van de IT. Wischmann: “We zetten nu onze beperkte it-resources veel efficiënter in: voor informatiemanagement, informatiebeheer, directe gebruikersondersteuning en voor functioneel beheer.”

Bron: Computable oktober 2016