Digital

Digital

Nieuws

Producten die een ramp zijn

De website MT geeft een mooi overzicht van de acht meest spraakmakende terugroepingen van technologische producten. Teruggeroepen omdat ze niet deugen, gevaar opleveren, of ontploffen zonder dat je erom vraagt.

1) Samsung Galaxy Note 7
De meest recente! In augustus 2016 op de markt gebracht en al snel bleek de accu van het apparaat in brand te vliegen of zelfs te ontploffen. Samsung ruilde alle verkochte telefoons in. Het waren er miljoenen. De nieuwe toestellen hadden hetzelfde euvel. Bellers waren bang hun oren te verbranden. Productie is gestaakt. Samsung daalde bijna tien procent in waarde.

2) iPhone- en Macbook-opladers
In januari 2016 organiseerde Apple een grote terugroepactie voor alle opladers van iPhone’s en Macbooks verkocht tussen 2003 en 2015. Pinnen van de stekkers konden losraken of afbreken met elektrische schokken als gevolg

3) Oplader Microsoft Surface Pro
Microsoft kende ook problemen met een defecte oplader: risico op kortsluiting.

4) Jeep Cherokee
De digitale systemen van de Jeep Cherokee bleken zo lek als een mandje. Hackers konden zomaar de besturing van de auto overnemen, op afstand. Overigens kon dat alleen als de auto minder dan acht kilometer per uur reed. In een file bijvoorbeeld.
Ze kunnen de auto ook midden op de snelweg tegen een andere auto laten botsen, maar dan moeten ze wel in de auto zitten.
Hoewel de fabrikant het risico op digitale inbraak verwaarloosbaar noemde, startte hij wel een terugroepactie.

5) Fiat Chrysler
Fiat riep 1,9 miljoen auto’s wereldwijd terug vanwege een defect aan de airbags. Het ging om de modellen Chrysler Sebring, 200, Dodge Caliber, Avenger en Jeep Patriot. Door het euvel vielen drie doden en vijf gewonden.

6) Ford
Ford riep 2,4 miljoen auto’s terug omdat de deuren tijdens het rijden open konden gaan.

7) Toyota
Ook Toyota had een airbag-probleem: scheurtjes in de airbag van de Toyota Prius en de Pius Plug-in Hybrid. Er zijn geen doden of gewonden door gevallen.

8) Takata
De airbags van airbagfabrikant Takata kwamen niet door een veiligheidstest heen. Daardoor moesten in de VS 12 miljoen auto’s terug naar de garage.

Technologische ontwikkelingen gaan met horten en stoten, en er vallen zelfs doden bij. Prijs van de vooruitgang…