Digital

Digital

Nieuws

Digitale overheid doet het goed

De digitale overheid lijkt eindelijk vorm te krijgen. Dat schrijft e-overheid. Steeds sneller worden zaken met burger en bedrijf geregeld en er komen steeds minder papieren aan te pas.

Minister Plasterk is tevreden: “De overheid sluit aan bij een ontwikkeling die zich in een vlug tempo voltrekt. Zeker als het gaat om de relatie tussen overheid, burgers en bedrijven.”

Momenteel is bijna negentig procent van de populaire overheidsproducten (huur- of zorgtoeslag, studiefinanciering, parkeervergunning) digitaal beschikbaar. Steeds meer websites bieden de mogelijkheid met vooringevulde gegevens een product online aan te vragen.

Van de gemeenten doet Den Haag het ‘t beste als het gaat om digitale dienstverlening. Een blije Haagse wethouder: “Het ministerie noemt ons voor het derde jaar in successie de best scorende gemeente op het gebied van digitale dienstverlening. Het blijft een hele eer. Maar deze erkenning is natuurlijk geen reden voor ons om achterover te leunen. We blijven goed luisteren naar de burger en ondernemer. Hen betrekken bij de verbetering van onze processen, van aanvraag tot aflevering van een product.”

Digitale diensten zijn niet alleen beschikbaar, ze worden ook steeds beter gebruikt. Het aantal authenticaties met DigiD is gestegen van 158 miljoen in 2014 naar ruim 206 miljoen in 2015. Er zijn nu ruim 12,5 miljoen actieve DigiD’s, 700duizend meer dan een jaar eerder. Er zijn intussen 147 overheidsorganisaties die digitaal post sturen via de Berichtenbox. Het aantal ondernemers dat digitaal zaken doet via het Ondernemersplein is in een jaar meer dan verdubbeld.

Het begint ergens op te lijken!

Bron: e-overheid oktober 2016