Digital

Digital

Nieuws

Digitale transformatie is de enige weg

Een citaat:
“Digitale transformatie is geen keuze, maar een noodzaak. Niet alleen omdat concurrenten je bedrijf links en rechts inhalen als je weigert te veranderen. Maar ook omdat getalenteerde mensen het voor gezien houden als ze het gevoel hebben dat je te traag bent met digitaliseren. Zonder gekwalificeerde mensen is het voor deze organisaties onmogelijk om de achterstand in te halen die ze hebben vergeleken met concurrenten die wel bezig zijn met digitale transformatie,” schrijft Hans van Grieken van Deloitte in Emerce.

Verschillende onderzoeken tonen dit aan. En je kunt het op je klompen aanvoelen ook.

Digitaal volwassen organisaties, betoogt Van Grieken, zetten technologie niet in op momenten dat ze daar zin in hebben, maar beschouwen ze als de kern van hun bedrijf. Ze steken veel energie in het ontwikkelen van de digitale vaardigheden en kennis van hun medewerkers.

Veel bedrijven en overheden zijn nog lang niet zover. Kenmerken van deze organisaties: ze zijn voorzichtig en niet erg wendbaar, ze kennen een hiërarchische organisatiestructuur en veel verkokering binnen de organisatie.

Digitaal volwassen bedrijven zijn bereid om risico’s te nemen en werken op basis van gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking. Ze kunnen daardoor snel reageren op veranderingen en nemen besluiten op basis van gegevens in plaats van instinct.

Hoe word je digitaal volwassen? vraagt Van Grieken zich af.
Begin met dit credo: het uitgangspunt is te allen tijde digitaal.
“Bij het ontwerp van een nieuw product houd je dus vanaf het blanco tekenvel rekening met de gewenste mobiele functies en eigenschappen, of dat nu een ondersteunende app is, het uitlezen van data of de mogelijkheid het product 3D te printen.”
Prima te vertalen naar overheidsland: een burger moet ieder product moeiteloos met ieder apparaat kunnen verkrijgen.

Overal je uitgangspunt toepassen leidt ertoe dat je steeds meer ideeën krijgt over digitaal werken en leveren. De digitale transformatie gaat dan bijna vanzelf.

Alleen nog de nodige weerstand overwinnen….

Bron: Emerce oktober 2016