Digital

Digital

Nieuws

Curieus datalek voor goed doel

Het Australische technologiebedrijf Appen is bezig met de ontwikkeling van innovatieve software die mondelinge gesprekken in geschreven tekst omzet. Daarmee kun je al babbelend een roman schrijven, bijvoorbeeld.
Voor de ontwikkeling heeft Appen gesproken tekst nodig. Die blijkt het te hebben verkregen via de telefoniemarkt: het bedrijf gebruikt privégesprekken van duizenden Nederlanders om zijn software te verbeteren. Het is onbekend hoe de gesprekken in bezit zijn gekomen van het IT-bedrijf.

Nadere analyse van de gesprekken wijst uit dat het gaat om korte fragmenten van conversaties uit de jaren 2010 en 2011, veelal gesprekken van taxichauffeurs in de regio Den Haag. De zaak kwam aan het licht toen een medewerker van Appen een voicemail van haar ex-vriend voorbij hoorde komen.

Appen zelf heeft verklaard alleen te werken met legale data en geen contracten te hebben met telecombedrijven. Een telecomexpert vermoedt dat de gegevens afkomstig zijn van een inlichtingendienst.

Waarom gesprekken uit Den Haag zijn gebruikt, lijkt wel duidelijk: als je software plat Haags kan omzetten naar geschreven tekst, ben je meteen marktleider.

Bron: Tweakers.net oktober 2016