Digital

Digital

Nieuws

Iedere Microsoftgebruiker lekt data naar Redmond

Microsoft beweert bij hoog en bij laag dat het zorgvuldig omgaat met de privacy van gebruikers van zijn software. Maar toch blijft het bedrijf allerlei gegevens van zijn gebruikers bijeen harken.

Zo verzamelt Cortana, “de slimme digitale assistent in Windows 10”, allerlei data van de gebruiker: de woorden die je zegt en knoppen die je indrukt. Microsoft zegt dat Cortana die informatie nodig heeft om de gebruiker beter van dienst te zijn. Of die gebruiker daar nu van gediend is of niet.
Cortana uitschakelen kun je niet.

Diep diep verborgen in Windows 10 zit nog een ander addertje, met de naam telemetrie. Telemetrie verzamelt gedetailleerde informatie op elk apparaat waarop Windows is geïnstalleerd. Het kijkt bijvoorbeeld welke software je gebruikt. Ook telemetrie kun je niet uitzetten, tenzij je werkt met de enterprise editie van Windows 10. Dan kan je IT-afdeling je van telemetrie afhelpen.

Microsoft houdt vol dat het de verzamelde gegevens alleen gebruikt om de software beter te laten werken, en dat alle gegevens worden geanonimiseerd. Hoe Microsoft dat doet, willen groeperingen die zich bekommeren om privacy graag weten. Microsoft vertelt het niet. En biedt gebruikers niet de mogelijkheid de verzameling te stoppen.

Echt briefgeheim bestaat digitaal niet. Daarvoor moet je terug naar de papieren brief in de papieren enveloppe.

Bron: Computerworld september 2016