Digital

Digital

Nieuws

Digital nu ook in bibliotheken

Al heel lang zijn de archief- en bibliotheekwetenschappen verwant aan elkaar. Het gaat allemaal om informatie ordenen, beschikbaar stellen, zoeken, vinden, er voordeel van hebben. Alleen gaat het in archieven (in documentmanagement, digitaal samenwerken) om informatie ‘van je eigen’, terwijl het in bibliotheken om ‘alle informatie’ gaat die openbaar is.

Uiteraard zie je, in welke organisatie je ook komt, altijd informatie uit openbare of semi-openbare bronnen tussen de documenten van de organisatie zelf staan. In SharePoint-sites, op netwerkschijven, in kasten. “Als ik een project doe, vind ik het wel handig alle geldige NEN-normen bij de hand te hebben.” Dus komt er een kopietje ‘in de map’ en daarmee in de archiefhuishouding. Want een kopietje handmatig verwijderen is - met tienduizenden staan ze immers in de werkomgeving - praktisch onwerkbaar.

Nog een parallel. Waar we ons in documentmanagement al jaren druk over maken is: de deelname van de eindgebruiker aan het geheel. We proberen die zo te paaien - met verandermanagement, floorwalkers, simpele systemen, soms een beetje druk van de manager - dat ie zijn of haar documenten in de gezamenlijke werkomgeving (‘het archief’) gaat delen. Zodat iedereen er voordeel van heeft.
In de bibliotheekwereld is ‘leesbevordering’ al jaren een hot item - bibliotheken beschikken over een schat aan bijzondere materialen waar veel te weinig mensen gebruik van maken. Eigenlijk zijn bibliotheken altijd op zoek naar eindgebruikers.

Een lange inleiding voor kort en heuglijk nieuws: sinds augustus 2016 is Alek Dabrowski aangeschoven in het team van associate partners van Digital. Alek heeft jarenlange ervaring in het bibliotheekwezen met allerlei activiteiten gericht op leesbevordering (‘de eindgebruiker’), met automatisering in de bibliotheekwereld, met het categoriseren en toegankelijk maken van kennis en informatie.

Alek deed ook al mee aan het laatste boek van Digital (Een gelukkig leven) en in een verder verleden schreef hij samen met Ronald Groeneweg een spraakmakende biografische schets van de schrijver Robert Loesberg voor het legendarische tijdschrift Maatstaf.

Bron: digital.nl augustus 2016