Digital

Digital

Nieuws

Ontwikkeling IT gaat te snel voor overheid

De overheid moet sneller reageren op IT-ontwikkelingen. Dat schrijft het Centraal Planbureau. De overheid wacht te vaak met regels en beleid tot een nieuwe technologie al een maatschappelijke revolutie heeft veroorzaakt.

IT speelt een stuwende rol in de economie: de grootste bedrijven van Nederland zijn IT-bedrijven en IT wordt steeds meer gebruikt. Het biedt mogelijkheden voor nieuwe toepassingen, zoals platformen en robots. Maar ook het ‘internet der dingen’ komt op. , Daarmee komen bijvoorbeeld machines, auto’s, thermostaten, verkeerssystemen en koelkasten online.

Nieuwe technologieën veranderen de economie. Disruptie, noemt men dat. Tegelijkertijd leveren ze risico’s voor publieke belangen op, schrikft het CPB, met name voor veiligheid en betrouwbaarheid. Een betrouwbare overheid heeft beleidsmakers nodig die de belangen van burgers waarborgen, en waar nodig ingrijpen. Omdat nieuw beleid, te laat ingevoerd, veel kosten met zich kan meebrengen (denk eens aan het achteraf aanpassen van de beveiliging van miljoenen sites), is het onverstandig van de overheid te wachten.

Het CBP beveelt de overheid aan om bij andere ICT-toepassingen, zoals zelfsturende auto’s of Uber, experimenten mogelijk te maken of te organiseren.

Bron: Digitaal bestuur augustus 2016