Digital

Digital

Nieuws

Toekomst IT-afdeling onzeker

Een onderzoek van onderzoeksbureau EMC heeft uitgewezen dat veel ICT-directeuren, over het algemeen Chief Information Officers (CIO’s) genoemd, bang zijn voor de toekomst van hun IT-afdelingen. Veel CIO’s menen dat de IT-infrastructuur van hun bedrijf en de kennis van de IT-mensen in hun bedrijf geen goede basis zijn voor het aangaan van de toekomstige uitdagingen.

Die uitdagingen, een veranderende cultuur in samenleving en bedrijf en steeds hogere technologische eisen, vragen om een veel flexibelere IT. Is de mening van veel CIO’s. Als technologie een grotere rol krijgt, mogen de vaardigheden van medewerkers (zowel op de IT-afdeling als in de rest van het bedrijf) daarbij niet achterblijven.

EMC concludeert (ietwat vreemd) dat het meer aan het vertrouwen van CIO’s in hun IT-medewerkers dan aan de vaardigheden van die medewerkers zelf ligt. De CIO’s hebben ook een rol: ze moeten ervoor zorgen dat IT een veel meer prominente plaats binnen een organisatie krijgt. Met het cliché ‘IT is slechts ondersteunend’ kom je niet meer weg: IT-kennis is een basisvoorwaarde om te kunnen werken.

Een meerderheid van de CIO’s is voorts van mening dat zijn organisatie nog niet gereed is voor een goede dienstverlening op het gebied van data en technologie. De druk op IT-afdelingen zal de komende jaren groeien. En de ontwikkeling van nieuwe producten zal versnellen. Ook dat zijn grote uitdagingen.

Zeven op de tien CIO’s vindt dat het IT-team minder geïsoleerd van de rest van de organisatie moet gaan werken. Een derde deel van de CIO’s heeft (gelukkig) ook naar zichzelf gekeken en stelt vast dat zij mogelijk niet over vaardigheden beschikken om de betekenis van technologie voor hun organisatie te kunnen inschatten.

Bron: Digitaal bestuur augustus 2016